2011. október 24., hétfő

A Tiranai Mozaik


A Kemál Atatürk térről indultam gyalog. Mint mindig, sok volt a járókelő és óriási a forgalom.   A járda szélén zöldség-gyümölcs árus, aztán elektromos szerkentyűket áruló fiú. Tovább harsány dominózók, az utcasarkon kuncsaftra váró cipőpucoló. Ami előtt befordultam: támlás kicsi széken egy nénike köt. Átvágtam egy parkoló autókkal telezsúfolt belső udvaron. Végül megtaláltam a ferde utcát, ez vezetett az ismert mozaikhoz.

A Tiranai Mozaik egy korakeresztény-kori templom padlózatát borította. A templom falai már nem állnak, a minták keletkezését az i. sz. 5-6. század körülre teszik.

A 33 m2-nyi feltárt felületen kevés az épen maradt motívum, de azok gazdagságát látva könnyű elképzelni, milyen impozáns lehetett valamikor a padló. A hely jelentőségét növeli, hogy a régészeti kutatások szerint a templom egy római kori villa átépítésével keletkezett. Mindezek alapján megdőlni látszik az az elméletet, hogy Tirana területének első lakói csak a 13-14. század körül érkeztek.


A Tiranai Mozaik a térképen

Forrás: Információs anyagok a helyszínről

6 megjegyzés:

  1. Olyan, mintha a mozaik mögötti területre egy óriás árnyéka vetődne. Nem érdekes?
    Tetszik még a téren található figurák leírása is,
    hangulatos hely lehet ez a Tirana és a mozaik gyönyörű.

    VálaszTörlés
  2. Tényleg megvan a karaktere a városnak, olyan nagyon élő... (sajnos nem tudok ugy megjegyzést irni, hogy ne "Névtelen"-ként jelenjek meg, ha esetleg van ötlete valakinek, mit kellene átállítanom a google fiókomban, örömmel venném...)

    VálaszTörlés
  3. Megjegyzés írása mint után a google Fiók-ot választani

    VálaszTörlés
  4. Majd azután bejelentkezni a google fiókba és bemásolni a kriksz-kraksz ellenőrző kódot. Legalábbis nekem így sikerült :)

    VálaszTörlés
  5. Igazából régészeti szakmunkák azt írják, hogy a bazilika csak elmélet. Egyfelől nincsenek keresztény szimbólumok, sem más leletek, amik ezt igazolnák, és inkább úgy fest, hogy egy tehetős borosgazda padlózta így telibe a korábbi villa rusticát.

    VálaszTörlés