2014. május 26., hétfő

A Bënçë-i vízvezeték

Az Albániát népszerűsítő kedvenc oldalamra felkerült egy fotó az ország déli részén található Bënçë-i vízvezetékről, ami 19. század elején épült Tepelenai Ali Pasa regnálásának idején. A saját szememmel még nem láttam, de szeretnék egyszer elmenni megnézni, mert kíváncsi vagyok, milyen benyomást tesz rám ott a helyszínen ez a széles völgyön átívelő impozáns építmény.

Az albán származású Tepelenai Ali Pasa a 18-19. század fordulóján korlátlan hatalmú "kiskirályként" igazgatta az Oszmán Birodalom egyik, a mai Dél-Albániát is magában foglaló régióját (Janinai Pasaság). A "Janinai Oroszlánként" elhíresült önkényúr fényes udvartartásával és az általa emeltetett monumentális épületekkel is szerette demonstrálni a hatalmát, ez utóbbira példa Bënçë-i vízvezeték  (közelebbi fotó). 

Lord Byron angol költő ezt írta Ali Pasáról, miután 1809-ben vendégeskedett pár napot a palotájában:  "Őfelsége 60 éves, nagyon kövér és nem magas, de nemesek az arcvonásai, világoskék a szeme és fehér a szakálla, a viselkedése nagyon kedves, mindemellett bír azzal a méltósággal, melyet a törököknél általánosnak találok. A megjelenésében megvan minden, csak épp az igazi karaktere nem, mert valójában könyörtelen zsarnok, bűnös a legszörnyűbb kegyetlenségekben, nagyon merész és annyira jó hadvezér, hogy a Mohamedán Bonaparténak hívják."*

A Bënçë-ihez hasonló, talán még monumentálisabb vízvezetéket örökített meg ezen az 1848-ban Gjirokastráról készített litográfiáján Edward Lear angol tájképfestő-utazó: 1918-ban még álltak  a támpillérei (fotó itt), mára ez az építmény már teljesen elpusztult.

* Idézet: Dr. Robert Elsie Albánia szakértő honlapja (saját fordítás)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése